Om

Foto: E. Żubrowska

Foto: E. Żubrowska

Jeg er logiker, matematiker, informatiker, forfatter, foredragsholder, vitenskapsformidler og kunstner. Du finner meg ved Universitetet i Oslo, hvor jeg underviser Logiske metoder som førsteamanuensis ved Institutt for informatikk i forskningsgruppen Analytiske Systemer og Resonnering (ASR), ellers ved UC Berkeley, California eller ICERM ved Brown University, hvor jeg er gjesteforsker. Jeg er også engasjert i forskjellige former for realfagsformidling, som du kan lese om nedenfor. Mine akademiske interesser er logiske kalkyler, bevisteori, matematisk logikk, kompleksitetsteori, automater, kombinatorikk, matematikkfilosofi, visualisering og matematisk kunst, men jeg er interessert i de fleste områder relatert til matematikk, informatikk, kunst og filosofi.

Prosjekter

Her er noen av mine prosjekter.

Magiske mønstre: YouTube-serie

Magiske mønstre er en YouTube-serie om annerledes og fascinerende mønstre i matematikk. Målet er få å flere interessert i matematikk, ved å bryte med noen av forventningene mange har til dette faget. Magiske mønstre er produsert av Rubicon, et av Norges største produksjonsselskap, og er støttet av Abelprisen og Universitetet i Oslo. Du finner alle videoene på YouTube-kanalen Magiske mønstre og på min blogg.

Magiske mønstre: Matematikkspalte i Aftenposten

Siden 2016 har jeg vært fast matematikkspaltist i Aftenposten, Norges største avis. Her skriver jeg om matematikk og informatikk på en underholdende og forståelig måte.

Magiske mønstre er en spalte hvor førsteamanuensis Roger Antonsen ved Universitetet i Oslo snubler seg gjennom noen av de mange fascinerende og magiske mønstrene som omgir oss, særlig innenfor matematikk og informatikk.

Åpen sone for eksperimentell informatikk

I 2011, da Ole-Johan Dahls hus åpnet, var jeg med på å opprette Åpen sone for eksperimentell informatikk (Sonen), et makerspace og studentlaboratorium ved Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo. Tanken var å lage et prosjektbasert møtested for engasjerte og nysgjerrige studenter, en annerledes læringsomgivelse og et kreativt lekerom. Målet er (1) å samle opp og vise frem gode studentprosjekter, (2) å øke engasjementet, nysgjerrigheten og entusiasmen ved hele instituttet, både for studenter og ansatte, (3) å formidle informatikkfaget til et bredere publikum og (4) å skape en møteplass for kreative og engasjerte studenter.

UiO: Opplevelser

I 2013 tok jeg initativet til UiO: Opplevelser, et formidlingsprosjekt med støtte fra Norges forskningsråd. Prosjektet handler om å skape større interesse for realfag. Hovedvirkemidlet er å sette opp midlertidige boder, soner, laboratorier og eksperimenter på steder hvor det er mange mennesker, for å få positiv oppmerksomhet. Idéen er å lage et vitenskapsbasert underholdningstilbud som både kan utfordre folks oppfatninger om hva realfag er, og gjøre det på en interaktiv og overraskende måte. Prosjektet har som mål å skape opplevelser som gir opphav til undring og innsikt, invitere til interaktivitet og dialog, realisere formidlingen på fysiske og konkrete måter, gjøre noe som er nytt, annerledes og overraskende samt få mye oppmerksomhet i media, spesielt på nett. I løpet av sommeren 2013 besøkte vi fornøyelsesparken Tusenfryd og utførte vitenskapelige eksperimenter knyttet til attraksjonene i fornøyelsesparken. I løpet av sommeren 2015 og våren 2016 fortsatte vi med å lage et Megakopter med 48 propeller og sette Guinness-verdensrekord.

Maker Faire Oslo

I 2013 var jeg prosjektleder, sammen med Jon Haavie ved Norsk Teknisk Museum, for Oslo Mini Maker Faire, som var Skandinavias aller første Maker Faire. I 2014 arrangerte vi Maker Faire Oslo, og senere i 2014 arrangerte vi MakerCon – the Nordic Edition. Maker Faire er verdens største festival for kreativitet og skaperglede, og MakerCon var en todagers konferanse av og for «makers».

Norway Makers

I 2014 var jeg med på å opprette foreningen Norway Makers, hvis formål er å dyrke skaperglede og innovasjon i skjæringspunktet mellom kunst, teknologi og vitenskap ved å bygge opp under «the maker movement» i Norge. I samarbeid med de regionale vitensentrene i Norge, og med støtte fra Sparebankstiftelsen DnB, etablerer vi opptil ti offentlig tilgjengelige makerspaces i Norge.

Ta kontakt

Ole-Johan Dahls hus

Ole-Johan Dahls hus

Hvis du vil møtes fysisk, har jeg kontor i Ole-Johan Dahls hus på Blindern i Oslo. Det ligger like ved Forskningsparken T-banestasjon.

Sosiale medier og kontakt

Abonnér på nyhetsbrev

Abonnér her for å få oppdateringer nå og da!

Pressebilder

Twitter-strøm